Power BI op een MacBook gebruiken

Vroeger was het heel gebruikelijk dat alle zakelijke computers op Windows draaiden. Tegenwoordig wordt dat iets minder vanzelfsprekend. Het aanbod aan MacBooks (en ChromeBooks) wordt langzaam aan steeds groter. In 2013 was nog 91% van alle computers uitgerust met Windows en 8% met MacOS, in 2023 is die verhouding 74% om 15%. Door de toename van het zakelijk gebruik van Apple computers stijgt ook de vraag naar het gebruik van Power BI op een MacBook.

Power BI: een korte introductie

Power BI is een business intelligence- en datavisualisatietool van Microsoft die organisaties helpt bij het visualiseren, analyseren en delen van gegevens. Met Power BI kunnen gebruikers eenvoudig complexe datasets omzetten in interactieve rapporten en dashboards, waardoor inzichten gemakkelijker toegankelijk en begrijpelijk worden.

Power BI is een cloud-first product. Dat betekent dat we in eerste instantie (by default) de online versie van Power BI gebruiken om dashboards te gebruiken en delen. Slechts in enkele gevallen, voor sommige organisaties, is het nodig om een on-premises Power BI server te installeren.

Het probleem met Power BI en Macbooks zit hem in het maken van rapporten en datasets. Dát kan (nog) niet volledig online. Voor het bouwen van Power BI heb je namelijk de Power BI Desktop nodig, en die draait alleen op Windows. Of niet?

Power BI op een MacBook: de mogelijkheden

Hoe ga je er dan als Macbook (of Chromebook, Linux) gebruiker toch met Power BI werken? Ik weet er alles van en neem jullie mee. Als Microsoft BI consultant werk ik al 10 jaar in Microsoftomgevingen en de laatste 4 jaar doe ik dat vanuit mijn bedrijf Kimura. En ik ben fan van Macbooks om op te werken. Mijn huidige M2 Pro is verreweg de beste laptop die ik ooit heb gehad.

En ja, dat betekent dat ik hier en daar wat moeilijkheid ervaar met het werken in Microsoftomgevingen. Alhoewel, het wordt tegenwoordig steeds makkelijker. Veel software van Microsoft wordt tegenwoordig gemaakt voor op het web (denk aan Azure DevOps, 365) of voor alle platforms (Windows, Linux, MacOS). Denk in het laatste geval aan software voor dataprofessionals zoals Azure Data Studio en Visual Studio Code.

Maar helaas, Power BI Desktop wordt alleen voor Windows gemaakt, en dat gaat ook niet veranderen. Wat zijn dan toch je mogelijkheden?

  1. Werken via een Remote Desktop oplossing
  2. Een virtuele Windows op je Mac installeren

Power BI via Remote Desktop op je Mac

Een Remote Desktop is een computer die ergens anders staat, en waar je mee kunt verbinden vanaf je laptop. Er bestaan hier verschillende opties voor. We behandelen er drie.

Azure Virtual Machines

Het meest eenvoudige – als je nu nog geen remote desktop hebt – is het aanmaken van een Azure Virtual Machine. We zullen er in dit artikel iet verder op ingaan hoe je zo’n VM echt opzet, maar het is een van de makkelijkste (en kostenefficiënte) oplossingen om een flexibele machine met Windows op te zetten, die je aan en uit kan zetten wanneer je wil.

Hier installeer je vervolgens Power BI Desktop op, en vanaf je MacBook kan je eenvoudig een verbinding maken met de machine, waardoor je op je Mac toegang hebt tot alles wat Windows te bieden heeft.

Dit kan al vanaf een tientje per maand, zolang je maar oplet dat je een niet te zware VM gebruikt én er voor zorgt dat je deze compleet afsluit als je klaar bent met je werk (anders blijf je er 24×7 voor betalen).

Citrix Virtual Desktop / VDI

Bij veel van onze klanten zien we dat er een Citrix-omgeving bestaat. Dit is een manier om virtuele desktops uit te reiken, en als op zo’n omgeving Power BI Desktop geïnstalleerd is dan is het mogelijk om bijvoorbeeld via de Citrix Receiver op je MacBook, en tegenwoordig zelfs vanuit de browser (!) Power BI Desktop gebruikt kan worden op een MacBook.

On-premises Windows Server met RDP

Heel vergelijkbaar, maar tegenwoordig iets minder in gebruik, is de traditionele on-premises installatie van Windows Server op een machine in je eigen fysieke netwerk. Vervolgens kan je een VPN-verbinding naar je netwerk maken en via remote desktop (RDP) inloggen op deze server.

Ook dan heb je vanaf je MacBook de beschikking over Power BI Desktop. Dit is in mijn ogen de minst interessante optie, tenzij je al de beschikking hebt over een server en VPN-verbinding. Deze nieuw aanschaffen en opzetten is in mijn ogen niet de moeite waard ten opzichte van het inzetten van een Azure Virtual Machine.

Virtuele Windows op MacOS via Parallels Desktop

De route die ik zelf heb gekozen is dat van het installeren van Windows 11 op mijn MacBook via Parallels Desktop. Hiermee virtualiseer je als het ware een computer binnen je computer. En omdat die virtuele omgeving Windows is, kan je er Power BI Deskopt in draaien.

Er zijn meerdere oplossingen die vergelijkbaar werken als Parallels Desktop, maar het fijne van Parallels vind ik dat je Windows applicaties kan uitvoeren alsof het MacOS apps zijn. Dan zie je (bijna) niet meer dat je eigenlijk een app in Windows gebruikt. Het is zelfs zo naadloos aangesloten dat ik na een demo van Power BI voor een klant weleens de vraag heb gekregen “Maar huh, hoe draai je dan Power BI op een MacBook?”. Zie hier het antwoord.

In de toekomst geen Power BI Desktop meer?

Als laatste wil ik nog even stil staan bij de toekomst. Microsoft heeft de ambitie uitgesproken om alle functionaliteit die vandaag de dag in Power BI Desktop bestaat naar de Power BI Service te brengen.

Als dat gebeurt hebben we geen Power BI Desktop meer nodig en is de laatste software die ik nog in Windows gebruik ook voor de Mac beschikbaar (via de browser).

Vandaag kunnen we al best veel doen in de browser. Zo kan je de meeste functionaliteiten qua rapportages online maken en aanpassen, en sinds kort is er ook een preview beschikbaar gekomen waarmee een deel van het datamodel online bewerkt kan worden – denk hierbij aan relaties tussen tabellen en berekeningen, measures, met DAX.

In het komende jaar verwacht ik dat er steeds meer van zulke functionaliteiten in de Service beschikbaar gaan komen.

Conclusie

Power BI Desktop is een tool die erg waardevol is om datasets en rapportages te ontwikkelen, maar helaas is de applicatie alleen voor Windows beschikbaar. Gelukkig zijn er verschillende opties, waarvan voor mij Parallels Desktop de prettigste optie is.

En als we geduld hebben zal het straks helemaal geen probleem meer zijn!

Heb je toch nog hulp nodig, stuur ons dan even een berichtje en we helpen je op weg.

Leave a Comment